OBS De Langereis | Middengouw 21 | 1645 PN Ursem
Vier Keer Wijzer

Als leerling van basisschool De Langereis in Ursem is het een keer per maand een grote verrassing wat er die dag op school gaat gebeuren. Het kan zo maar zijn dat er een piraat in de kleuterklas staat, of dat de bovenbouw in een museum is veranderd, met een tentoonstelling van spullen uit Grootmoeders tijd.

 

Dat komt omdat op De Langereis vakken als geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek en handvaardigheid in thema’s worden aangeboden. Die thema’s zijn niet van tevoren bekend, maar worden op een bijzondere manier geïntroduceerd: bijvoorbeeld met een tentoonstelling, of een toneelstuk. Daarna gaan leerlingen zelf aan de slag met een aantal startvragen. De antwoorden op die vragen ontdekken de leerlingen door bijpassende thema-opdrachten te maken, maar ook door bijvoorbeeld mensen te interviewen, of zelf spullen te zoeken voor de tentoonstelling.  Alles wat is ontdekt, meegenomen of gemaakt, wordt verzameld op een grote themamuur in de hal.

 

De Langereis gaat dit schooljaar deze manier van werken nog verder uitbreiden, Vier Keer Wijzer. wordt steeds mooier en beter. Dat is vooral te zien op de themamuur die gedurende een thema steeds meer gevuld wordt voor en door de kinderen en de leerkrachten.

De methode is gebaseerd op meervoudige intelligentie, wat inhoudt dat er rekening wordt gehouden met het feit dat kinderen op verschillende manieren leren. De één leert door het te doen, de ander wil het graag eerst zien, en de derde moet eerst zijn of haar informatie ordenen voordat hij het begrijpt. De uitdaging voor de leerkrachten is om hun leerlingen ook op andere manieren dan die van hun voorkeur te laten leren. Die uitdaging gaan ze graag aan!

 

Er worden thema's aangeboden rondom geschiedenis ( Vroeger was alles anders,  Kloosters, De Gouden Eeuw, Jagers en Boeren) , aardrijkskunde ( Van boven af, Afrika, Nederland) en natuur (dino's, werelddieren ) in de bovenbouw. De onderbouw werkt met thema's als Piraten, Herfst, Sinterklaas en Circus, Indianen, Kinderboekenweek.

Het ene thema neemt meeer tijd in beslag dan het andere. Dit hangt af van de werkwijze en de opdrachten, gemiddeld duurt een thema 3 weken.

We kijken ook buiten de school hoe het onderwerp er in de 'echte wereld' uitziet. Zo zijn er excursies geweest naar 'een tuin in de herfst'(onderbouw thema herfst) , naar de Abdij van Egmond (bovenbouw, thema kloosters), Sprookjeswonderland (onderbouw, thema Sprookjes), Het bejaardenhuis (bovenbouw, thema 'Vroeger was allas anders'), naar het Viking informatiecentrum (bovenbouw, thema Vikingen)

 

 

Vier Keer Wijzer

Als leerling van basisschool De Langereis in Ursem is het een keer per maand een grote verrassing wat er die dag op school gaat gebeuren. Het kan zo maar zijn dat er een piraat in de kleuterklas staat, of dat de bovenbouw in een museum is ver ... Lees verder >>

Wereldoriëntatie in units

Wereldoriëntatie in units

Kinderen leren niet alleen met elkaar, maar vooral van elkaar. Daarom werken we 's middags vaak met een groepssamenstelling waarin meerdere leeftijden vertegenwoordigd zijn. Deze ... Lees verder >>

Schooltijden

 

Maandag

8.30 - 14.30 uur

Dinsdag

8.30 - 14.30 uur

Woensdag

8.30 - 1 ... Lees verder >>

Downloads

downloaden

downloaden

downloaden

downloaden

Alle bekijken >>

Leerling aanmelden

Wilt u uw kind aanmelden? Klik dan hier om uw kind aan te melden en wij nemen contact met u op.