OBS De Langereis | Middengouw 21 | 1645 PN Ursem
Luizencontrole

Elke eerste woensdagochtend na een vakantie is er een controle.

Dit wordt gedaan door een groepje vrijwillige ouders.

Op deze dag is het handig dat uw kind geen gel en/of moeilijke staartjes in het haar heeft.

Als wij een besmetting vinden, dan melden wij dit bij de betreffende leerkracht. U wordt dan zo spoedig mogelijk gebeld om uw kind thuis te behandelen en wel direct, om verdere besmetting te voorkomen.

De kinderen van de betreffende groep moeten meteen de jassen in een luizenzak/plastic tas opbergen aan de kapstok. Dit doen de kinderen tot iedereen weer vrij is van luizen!

Ook proberen we aan de kinderen uit te leggen dat het hebben van luizen niet vies is en dat er niet gepest mag worden.

Na een besmetting worden alle kinderen van de betreffende groep na 1 week weer gecontroleerd. Dit gebeurt net zo lang tot de groep en de school luisvrij is.

Er blijft een kans dat we niet alles vinden. We hopen dan ook, dat u ook zelf alert blijft en regelmatig uw kind controleert.

 

Zou u zelf ook wel hulpouder willen zijn, bij de luizencontrole groep, dan kunt u zich aanmelden bij

Esther van Vuuren (tel. 072-5023410), Moeder van Mikki  en Viggo (groep 5).

 

Luizenzakken zijn verkrijgbaar bij:

Esther van Vuuren: tel. 072-5023410

€ 2,00 per stuk

Groen blauw en roze.

Gebruiksaanwijzing Luizenzak zie: www.luizenzakken.nl

 

 

 

Wij hebben het model met het koord

In de kalender ( home) staat wanneer de luizencontrolegroep de kinderen gaan controleren.

Voor vragen kunt u terecht bij, de coördinator van de luizencontrolegroep, Esther van Vuuren

 

GGD Hollands Noorden schrijft:

Hoofdluizen zijn kleine, grauwe beestjes, bijna net zo groot als de kop van een lucifer. Hoofdluis komt alleen bij mensen voor, uitsluitend in de haren op de hoofdhuid. De eitjes van de luizen (neten) zitten vastgekleefd aan de haren. Hoofdluizen zijn op zich betrekkelijk onschadelijke beestjes, maar veroorzaken wel veel jeuk. Kinderen kunnen daar zo'n last van hebben dat zij hun hoofdhuid openkrabben en dan soms vervelende infecties oplopen. Daarom is het belangrijk zo snel mogelijk van hoofdluis af te komen.

 

Waardoor krijg je hoofdluis?

Veel mensen denken dat hoofdluis alleen voorkomt bij vuil haar. Dit is een misverstand. Iedereen, ook u, kan besmet worden. Luizen zijn geen 'overspringers' maar 'overlopers', ze lopen van het ene hoofd over op het andere hoofd (direct lichamelijk contact). Dit gebeurt bij kinderen meer dan bij volwassenen omdat kinderen vaker in een groep zitten en dan gemakkelijk direct lichaamscontact hebben.

Luizen kunnen ook overstappen:

bij het passen van petjes, mutsen en dergelijke in een winkel;

via de jaskragen en dassen op een kapstok;

bij het gebruik van een zelfde kam of hoofdkussen;

bij het dragen van een (bromfiets) helm, petjes, mutsen en dergelijke van een ander.

 

Waar zit de hoofdluis?

Hoofdluis zit op het hoofd. Bij voorkeur op warme plaatsen, zoals in de nek, achter de oren en onder de pony. Controleer deze plaatsen. Ziet u witte 'puntjes' (de neten) die vast aan de haren zitten (niet te verwarren met roos dat los zit), dan heeft een kind luizen of heeft het luizen op bezoek gehad. Soms ziet u ze gewoon lopen.

Door regelmatig (1x per week) het haar te stofkammen boven een witte doek ontdekt u snel of een kind hoofdluis heeft. Daarnaast kan jeuk en vaak krabben duiden op de aanwezigheid van luis. Als een kind hoofdluis heeft moeten alle gezinsleden nagekeken worden, ook de ouders/verzorgers, en zo nodig tegelijk behandeld worden. Tevens is het raadzaam de school en eventuele clubjes in te lichten om verdere verspreiding te voorkomen.

 

Hoe moet u hoofdluis behandelen?

Bij drogist of apotheek zijn diverse middelen te koop waarmee u hoofdluis kunt behandelen. Hoe u moet handelen is voor elk middel anders. Hiervoor kunt u het beste de gebruiksaanwijzing raadplegen. In tegenstelling tot wat er vermeldt staat in de bijsluiter van sommige middelen adviseren wij u om de behandeling na een week nog eens te herhalen. Omdat de werkzaamheid van sommige middelen afhankelijk is van de binding aan het hoofdhaar raden wij u aan om de eerste week na de behandeling gewone shampoo te gebruiken en geen gebruik te maken van een antikitmiddel of hairconditioner. Ook het zwemmen in chloorwater wordt de eerste week na behandeling afgeraden, omdat dit de nawerking van het gebruikte middel kan verminderen.

Mensen met hooikoorts, cara en/of eczeem kunnen gevoelig zijn voor bepaalde middelen. Meldt dit aan uw apotheek en vraag hem om advies. Gebruik deze bestrijdingsmiddelen nooit als er geen sprake is van hoofdluis, bij wijze van voorzorg, want met deze middelen wordt een besmetting niet voorkomen.

Sommige mensen willen om principiële redenen of vanwege overgevoeligheid geen chemische middelen gebruiken. Zij kunnen de luizen de baas worden door met een nisska®-kam (metalen kam, te gebruiken als behandelkam) de luizen uit het haar te verwijderen. Deze behandeling moet minimaal 14 dagen lang 2x per dag worden herhaald. Door elke dag te kammen, ontstaan geen nieuwe neten, want de jonge luizen worden eruit gekamd voordat ze eitjes kunnen leggen. Deze behandeling vereist een consequente aanpak, doorzettingsvermogen en veel tijd. Bij zuigelingen en jonge kinderen verdient deze methode van behandelen de voorkeur.

 

Behandeling van het hoofdhaar alleen is niet voldoende.

Was handdoeken, beddenlakens en kleding direct goed uit op minimaal 60 graden. Bewaar kleding, dekens, mutsen, jassen, speelgoed (bijvoorbeeld beren), haarbanden, haarspeldjes en dergelijke die u niet kunt wassen, een week lang in een afgesloten plastic zak. Daarna moet u de spullen enige tijd luchten en uitkloppen. Een eventuele bromfietshelm moet u ook een week in een afgesloten plastic zak bewaren. Stofzuig vloerbedekking en stoffen bekleding. Maak haarborstels en kammen goed schoon.

 

Hoe kunt u dode neten verwijderen?

Het komt vaak voor dat zelfs na twee behandelingen nog veel neten in het haar zijn blijven zitten. Dit zijn dan wel dode neten, maar een fris gezicht is het niet. De stofkam verwijdert de neten namelijk niet. Nu kunt u de haren waar de dode neten aan zitten wel wegknippen, maar dat kan een minder fraai kapsel opleveren. Er is bij de drogist of apotheek een middel verkrijgbaar waarmee neten verwijderd kunnen worden. U kunt ook zelf proberen deze neten op de volgende manier te verwijderen (dus na de tweede behandeling):

2/3 deel water en 1/3 deel azijn in een pannetje verwarmen.

Het haar met de verwarmde azijn inwrijven.

Een doek in de verwarmde azijn dopen en deze 1.5 uur lang om het hoofd van het kind laten zitten.

Hierna het haar goed uitkammen met de stofkam of nisska kam.

Deze behandeling kan meerdere keren herhaald worden.

Het haar kan ook plukje voor plukje bevochtigd worden met warme azijn en uitgekamd worden.

Samenwerking

Wat gebeurt er nog meer op school

Downloads

downloaden

downloaden

downloaden

Leerling aanmelden

Wilt u uw kind aanmelden? Klik dan hier om uw kind aan te melden en wij nemen contact met u op.